Schiphol taxibus

Zo worden toeristen opgelicht in Amsterdamse taxi’s

Geplaatst op

Door de dagelijkse aankomst van duizenden reizigers op Schiphol komen taxichauffeurs uit het hele land ernaartoe, met en zonder vergunning. Ze gaan op zoek naar naïeve toeristen die gemakkelijk op te lichten zijn. Bereid je daarom goed voor als je een taxi in of rond Amsterdam pakt en lees de 5 veelvoorkomende oplichtingspraktijken. Zo voorkom je onnodig hoge kosten van een taxi in Amsterdam.

1.      Vergeten de meter in te schakelen

De taxichauffeur zal je veel vrolijke vragen stellen, je hebt een supervriendelijk gesprek en je zal je verbazen hoe goed geïnformeerd taxichauffeurs zijn over de actualiteit. Zonder dat je er erg in hebt arriveer je al op de plaats van bestemming. De chauffeur zal zich dan ongelooflijk verontschuldigen en zeggen: “Het spijt me, ik ben vergeten de meter aan te zetten”. Veel toeristen zijn redelijk en vinden het geen probleem en betalen zonder protesteren de prijs die de chauffeur vraagt, ondanks dat het vaak woekerprijzen zijn. Vaak laat de chauffeur weten je nog korting te geven ook, terwijl dat echt niet zo is. Vraag daarom altijd om de taximeter aan te zetten als je in een taxi stapt.

2.      Rijden via de snelweg om tijd te besparen

Een andere veel voorkomende vorm van oplichting door taxichauffeurs is om via de snelweg te rijden om tijd te besparen. De reden waarom taxichauffeurs graag via de snelweg rijden is dat ze de kosten per kilometer berekenen. Ja, je bereikt je bestemming inderdaad veel sneller bereiken als je de snelweg neemt, maar het zal je ook veel meer kosten.

3.      Taxinummer

Alle taxi’s in Amsterdam met een geldige licentie moeten een gemakkelijk herkenbaar nummer op het dak van de auto hebben. Schrijf dat nummer op. Als de chauffeur dan weigert om de meter te gebruiken, kun je een klacht indienen via de website taxiklacht.nl. Deze website heeft ook een Engelse versie.

4.      De toeristische route

Taxichauffeurs doen niets liever dan passagiers zoveel mogelijk van Amsterdam en de omgeving te laten zien tijdens een rit. Zeker als je vertelt dat je voor het eerst in Amsterdam bent. Als je een taxi vanaf Schiphol naar Amsterdam pakt is het slim om te zeggen dat je al vaker in Amsterdam bent geweest of er zelfs hebt gewoond. Geef aan dat je de stad al kent en dat je zo snel mogelijk naar je bestemming wilt. Vervolgens kun je zelf heel gemakkelijk per fiets of lopend de stad gaan verkennen.

5.      Een hoge minimumprijs vaststellen

Sommige taxichauffeurs doen er alles aan om de meter aan het zicht van de klant te onttrekken, maar deze moet altijd zichtbaar zijn vanaf de achterbank. Als je de meter niet kunt zien, vraag dan waar hij is en zorg ervoor dat de minimumprijs niet te hoog is. Een veel voorkomende vorm van oplichting is namelijk het vaststellen van een startprijs van acht of zelfs tien euro in de avond en nacht. De werkelijke maximale startprijs van een taxi in Amsterdam (in 2019) is echter € 3,19 voor vier personen in een auto. Voor taxibusjes van vijf tot acht personen is de maximale startprijs € 6,49. Bekijk eventueel de website van de Gemeente Amsterdam voor actuele taxitarieven.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site laten we je weten wat je kan doen om snel van A naar B te komen in uiteenlopende situaties.

 

 

Contactgegevens

Via info @ schiphol-taxibus.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden