Schiphol taxibus

Rijden in Nederland voor expats

Geplaatst op

Met een internationaal rijbewijs mag je ook op vakantie voertuigen besturen, mits je een geldig rijbewijs bezit dat is afgegeven in het land waar je woont. Internationale rijbewijzen zijn ook erkend als een geldig identificatiebewijs in meer dan 175 landen en door veel grote internationale autoverhuurbedrijven. Ben je van plan om een auto te huren op vakantie? Vraag dan in Nederland een internationaal rijbewijs aan. Expats die naar Nederland komen kunnen hun rijbewijs inruilen voor een Nederlands rijbewijs mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Rijbewijs inruilen

Expats die voor langere tijd in Nederland blijven kunnen hun buitenlandse rijbewijs inruilen voor een Nederlands rijbewijs. Voor de meeste burgers van andere Europese landen is dat echter niet nodig. Zij kunnen het rijbewijs uit hun eigen land blijven gebruiken totdat het vervalt. Expats van buiten Europa, die langer dan zes maanden in Nederland blijven, moeten hun rijbewijs binnen de eerste zes maanden inwisselen.

Expats met een Europees rijbewijs

Europese burgers met een rijbewijs dat voor 19 januari 2013 afgegeven is, kunnen nog 10 jaar na de afgifte met dat rijbewijs rijden. Met rijbewijzen die na 19 januari 2013 zijn afgegeven mag nog 15 jaar gereden worden, zolang het geldig is. Na afloop moet een Nederlands rijbewijs aangevraagd worden.

Expats zonder Europees rijbewijs

De rijbewijzen van expats van buiten Europa, inclusief de Nederlandse Antillen en Aruba, zijn zes maanden geldig. Daarna moet je een Nederlands rijbewijs halen en dus ook (opnieuw) examen afleggen.

Waarom?

Nederland heeft het Verdrag van Genève en het Verdrag van Wenen ondertekend, daarom is een internationaal rijbewijs enkel verplicht voor bezoekers uit landen waarvan het rijbewijs niet voldoet aan het Verdrag van Wenen.

Voorwaarden voor inruilen

Om een niet-Europees rijbewijs in te wisselen voor een Nederlands rijbewijs moeten expats:

  • geregistreerd inwoner van Nederland zijn, met een geldige verblijfsvergunning.
  • uit een land komen met een speciale overeenkomst of gebruikmaken van de 30%-regeling.
  • een geldig rijbewijs hebben.
  • een verklaring van geen bezwaar hebben voor de inwisseling, van de rijinstantie uit het land van herkomst.
  • het rijbewijs behaald hebben terwijl ze ten minste een half jaar in het land van herkomst gewoond hebben.

Voor expats uit landen waar Nederland speciale overeenkomsten mee heeft gelden uitzonderingen voor het inwisselen. Voldoen expats niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen ze het rijbewijs niet inwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dan moet je (weer) theorie- en praktijkexamen efleggen.

Het inwisselen

Voordat expats hun rijbewijs kunnen inwisselen moeten ze ingeschreven staan bij de gemeente waar ze wonen. Zij sturen de aanvraag naar de RDW. Als je een internationaal rijbewijs aanvraagt kan het een paar weken duren voordat de aanvraag beoordeeld is. Zorg er daarom voor dat je vooruit plant, want tijdens het beoordelingsproces mag je geen voertuig besturen. Gebruik dan het openbaar vervoer, bel een taxi, kies voor een privé- of studentchauffeur of ga voor andere mogelijke chauffeursdiensten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site laten we je weten wat je kan doen om snel van A naar B te komen in uiteenlopende situaties.

 

 

Contactgegevens

Via info @ schiphol-taxibus.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden